Właściwości czerwonej herbaty
Herbata czerwona zawiera wiele polifenoli i garbników, które są związkami pełniącymi niezwykle ważną rolę w organizmie człowieka. To właśnie dzięki tym substancjom napój ten wykazuje się tak dużą skutecznością w procesie odchudzania i spalania tłuszczu. Związki te zwiększają wydzielanie żółci, dzięki czemu ułatwiają trawienie i przyspieszają przemianę materii, a także obniżają poziom cholesterolu we krwi.Dodatkową zaletą czerwonej herbaty jest fakt, iż zawiera ona dużo fluoru, dzięki czemu pomaga zapobiegać próchnicy. Oprócz tego liście czerwonej herbaty są prawdziwą skarbnicą minerałów i mikroelementów takich jak: mangan, czy wapń, które doskonale wpływają na układ kostny i nerwowy.Zawarte w czerwonej herbacie olejki eteryczne oraz wyżej wymienione pierwiastki doskonale wpływają na na poprawienie pamięci i koncentracji, oraz pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Najnowsze badania dowiodły też, że mają one działanie antynowotworowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz