środa, 24 sierpnia 2016

Czym tak naprawdę jest szałwia hiszpańska?

Wartości odżywcze tej rośliny są pożądane przez każdego. Głównie przez to, że nasiona chia przeganiają nawet łososia atlantyckiego w ilości kwasów omega-3. Jednak zalet szałwii hiszpańskiej i jej właściwości odżywczych jest znacznie więcej.

Jej wygląd zewnętrzny jest na tyle charakterystyczny, że trudno pomylić ją z jakąkolwiek inną rośliną. Szałwia hiszpańska ma szerokie liście i białe lub fioletowe kwiatki. Z kolei nasiona chia są owalne, a każda roślina posiada sporą ich ilość.

Jednak to przy jej nasionach należy się zatrzymać. Oprócz olbrzymiej ilości kwasu omega-3 są również skarbnicą wapnia, białka, błonnika oraz żelaza. Nawet mleko, czy szpinak nie mogą się z nimi równać. Bardzo często używa się ich przy zapobieganiu powstawania wielu chorób, takich jak, choćby nowotwory. Ich zbawienne działanie stosuje się również przy zbyt wysokim ciśnieniu, czy problemach z trawieniem. Wiele mówi się o tym, że osoby mające problem z nerwami, mogą znaleźć ukojenie również w nasionach chia.

Wygląda na to, że mieszkańcy Meksyku i Gwatemali, bo z tych rejonów pochodzi szałwia hiszpańska, sprezentowali ludzkości niezwykle wszechstronną roślinę. Warto brać ją pod uwagę cierpiąc na wyżej wymienione dolegliwości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz